Recycling your Ford

VEHICULE SCOASE DIN UZ

Când mașina ta Ford ajunge la sfârsitul vieții, trebuie doar să o livrezi la unul din punctele de colectare partenere ale operatorilor economici autorizaţi, unde va fi acceptată gratuit. Lucrăm în parteneriat cu un număr mare de puncte de colectare pentru a furniza acest serviciu, în strictă concordanță cu autoritățile publice relevante, în materia aplicării la nivel național a prevederilor privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.

Legislația privind Vehiculele scoase din uz

Intrată în vigoare în 2007, Directiva privind Vehiculele scoase din uz (2000/53/ EC) astfel cum aceasta a fost transpusă în legislația națională prin Legea 212 din 21 iulie 2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz (de abrogare, printre altele, a Hotărârii de Guvern nr. 2604/2004 privind gestionarea autovehiculelor ieșite din uz ) impune producătorilor și/sau distribuitorilor, obligații în materia vehiculelor aflate la sfârșitul vieții. Producătorii și partenerii lor contractuali trebuie să atingă, de asemenea, obiective stricte de reutilizare, recuperare și reciclare de 95% începând cu 2015, în anumiți termeni și conditii (identificabili în cadrul prevederilor legale citate mai sus).

Rețeaua autorizată de distribuitori Ford în România respectă Hotărârea de Guvern nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz prin realizarea unei rețele de colectare și reciclare la nivel național.

Pentru a află care sunt punctele de colectare pentru autovehiculele Ford scoase din uz, accesează link-ul următor: Vehicule scoase din uz (PDF 93KB)

Notă:

Lista cu operatorii economici autorizați pentru colectarea și tratarea autovehiculelor FORD scoase din uz este afișată la toate punctele de vânzare a vehiculelor noi.

  • Centrele de colectare vor accepta vehiculele dacă îndeplinesc următoarele condiții:

    • Autovehiculul este un vehicul de pasageri, cu maximum nouă locuri și greutate 3,5 tone sau mai puțîn. 
    • Este complet, adică are componentele esențiale, inclusiv motorul, transmisia, caroseria, roțile și convertorul catalitic (dacă este cazul)
    • Nu conține deșeuri suplimentare (de exemplu, deșeuri menajere/de uz casnic, anvelope suplimentare)
  • Intrată în vigoare în 2007, Directiva privind Vehiculele scoase din uz (2000/53/ EC) astfel cum aceasta a fost transpusă în legislația națională prin Legea 212 din 21 iulie 2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz (de abrogare, printre altele, a Hotărârii de Guvern nr. 2604/2004 privind gestionarea autovehiculelor ieșite din uz ) impune producătorilor și/sau distribuitorilor, obligații în materia vehiculelor aflate la sfârșitul vieții. Producătorii și partenerii lor contractuali trebuie să atingă, de asemenea, obiective stricte de reutilizare, recuperare și reciclare de 95% începând cu 2015, în anumiți termeni și conditii (identificabili în cadrul prevederilor legale citate mai sus).

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE MATERIALELE PERICULOASE.

  • Miliardele de baterii care sunt aruncate în fiecare an conțin metale toxice, cum ar fi cadmiu, mercur, plumb sau litiu, care sunt periculoase, dacă nu sunt eliminate în mod adecvat.

    De aceea producătorii și distribuitorii Ford lucrează constant pentru a reduce impactul bateriilor asupra mediului. De exemplu, prin organizarea sistemelor de colectare. Sau prin producerea și proiectarea unor baterii mai reciclabile și care conțin din start mai puține materiale toxice.

    În ziua de astăzi, aproximativ 90% din bateriile cu plumb și acid sunt reciclate, de obicei, în vederea refabricarii sau reprocesarii, și fiecare dintre piețele UE are propriul sistem de colectare pentru a reduce impactul asupra mediului. 

    Cum arunci bateriile de mașină?

    Producătorii de baterii susțin, de asemenea, sistemele de colectare, astfel încât clienții să poată duce bateriile auto portabile (și acumulatorii) la punctele de colectare specificate, în mod gratuit.

    Poți depune orice baterii în mod gratuit, la punctele de preluare prezentate mai jos: https://www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/

    Pentru colectarea bateriilor cu litiu, te rugăm să contactezi departamentul CRC la numărul de telefon: 0372373673.

  • În fiecare an, în Uniunea Europeană, sunt generate peste 3 milioane de tone de anvelope uzate. 2,5 milioane dintre acestea sunt fie reciclate, fie recuperate.

    Cei mai mulți producători din UE au adoptat un cadru legal, care înseamnă că producătorii sau importatorii de anvelope sunt responsabili de colectarea anvelopelor uzate.

    Cum arunci anvelopele?

    Anvelopele pot fi aruncate gratuit, indiferent de marcă, în sistemul individual la centrele de colectare autorizate.

    Ford Motor Company susține eliminarea vehiculelor scoase din uz prin intermediul Centrelor de Colectare. Centrele obțin licențele adecvate pentru manipularea, tratarea și eliminearea materialelor periculoase.

    Pentru informații suplimentare, centrele de colectare pot contacta fie departamentul de relații clienți, fie ELVEU@Ford.com

  • Ford Motor Company susține eliminarea vehiculelor scoase din uz prin intermediul punctelor de colectare autorizate (PCA).  Doar punctelor de colectare autorizate pot obtine licențele adecvate pentru manipularea, tratarea și eliminearea materialelor periculoase.

    Ford Motor Company oferă PCA-urilor și informații detaliate privind demontarea prin intermediul sistemului internațional de informații privind demontarea (SIID). Accesul la acest sistem este gratuit pentru toate PCA-urile din țările acoperite de SIID. 

    Pentru informații suplimentare, PCA-urile pot contacta fie CRC-ul, fie ELVEU@Ford.com

  • Ford Motor Company oferă punctelor de colectare informații detaliate privind demontarea prin intermediul Sistemului internațional de informații privind demontarea (SIID). link: https://www.idis2.com/

    Accesul la acest sistem este gratuit pentru toate centrele de colectare din țările acoperite de SIID. 


    Pentru orice informații suplimentare cu privire la SIID sau dacă dorești să deveni partenerul nostru autorizat de colectare, poți contacta ELVEU@Ford.com

  • Ce este un vehicul scos din uz?

    Vehiculele scoase din uz sunt vehicule clasificate ca deșeuri. Componentele și materialele sunt, de asemenea, clasificate că deșeuri. Deșeurile sunt considerate a fi orice arunci sau intenționezi să arunci sau trebuie să fie eliminat. Acestea includ materialele trimise la reciclare sau reutilizare.

    Toate dispozițiile legislației privind vehiculele scoase din uz se aplică tuturor autoturismelor și vehiculelor ușoare, care au maximum 9 locuri și cântăresc până la 3.500 kg.

    Cât te costă?

    Gratuit, dacă sunt îndeplinite condițiile de mai jos.

    Care sunt condițiile?

    Centrele de colectare vor accepta vehiculele dacă îndeplinesc următoarele condiții:  

    Autovehiculul este un vehicul de pasageri, cu maximum nouă locuri și greutate 3,5 tone sau mai puțîn.
    Este complet, adică are componentele esențiale, inclusiv motorul, transmisia, caroseria, roțile și convertorul catalitic (dacă este cazul)
    Nu conține deșeuri suplimentare (de exemplu, deșeuri menajere/de uz casnic, anvelope suplimentare)

    Ce documente trebuie să aduc cu mine? Ce documente vor fi emise?

    Este obligatoriu să prezentați un act de identitate împreună cu documentele vehiculului tău. Ford, la oricare dintre punctele de colectare.  Certificatul de casare va fi emis de unitatea de colectare și atestă că vehiculul va fi tratat și eliminat în mod legal și ecologic.

    Ce se petrece la centrul de colectare autorizat?

    Anumite componente cum ar fi anvelopele, bateriile, sticla și lichidele vor fi îndepărtate.
    Orice piese sau sisteme reutilizabile care pot fi refabricate vor fi îndepărtate.
    Părțile nemetalice sunt îndepărtate și/sau demontate.
    Carcasa va fi zdrobită și compactată și vor urmă procesele de reciclare și recuperare.
    În cele din urmă, certificatul de casare va fi emis pentru tine. 

    Unde este cel mai apropiat centru de colectare?

    Pentru cel mai apropiat punct de colectare, fie suni la Centrul de Relații Clienții Ford România, la numărul 0372373673 fie accesezi link-ul (PDF 167KB).